Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 5 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
Jak vybrat správný brousek
24.11.2022
Jak vybrat správný brousek
Poradíme vám s výběrem elektrických brousků Chefschoice číst celé
HENDICHEF v češtině
24.11.2022
HENDICHEF v češtině
Novinka HENDICHEF 221761 je nyní kompletně česká číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Jaký materiál zvolit při vaření
Jaký materiál zvolit při vaření

Mít správné vybavení kuchyně šetří čas a úsilí a je často základem pro produkci správného výsledku z receptu. Začněte se základy, pak postupně vybudujete svou kuchyni. Zde je průvodce různých druhů hrnců a pánví. Berte to jako pomoc pro vaše nákupní rozhodnutí.

Hrnce a pánve

Nádobí je vyrobeno z různých materiálů, každý z nich má jiné vlastnosti. A to je důležité, aby jste jim porozuměli dříve, než si je koupíte. Mnoho kuchařů zakoupilo jednotlivé hrnce a pánve z různých materiálů, aby vyhovovaly specifickým použití, spíše než úplnou sadu z jednom materiálu.

Hliník (střední náklady na nákup, doporučená pro všechny účely vaření)

Tento všestranný materiál je nejvíce běžně používaný pro nádobí. Litý hliník má silnou základnu a tenčí boční stěny.Většina hliníkového nádobí má nepřilnavou povrchovou úpravu, některé typy nádobí jsou eloxovaný aby posílily hliník, jsou odolné proti poškrábání. Čím těžší je nádobí, tím je lepší rozvod tepla.

Výhody: Velmi dobrý vodič tepla, snadno se čistí.

Nevýhody: Může dojít k odlupování a rozšiřování  kovovové chuťi potravin. Vodní usazeniny mohou změnit barvu hliníku, ale to nemá vliv na použití nádobí nebo potraviny připravené v něm.

Nerezová ocel (střední až vysoké náklady, doporučená pro všechny účely vaření):

Podívejte se na nádobí z nerezové oceli. Tento proces společně s vařením v sobě spojuje snadné čištění z nerezové oceli na pohledových ploch s více vodivými kovy - například mědi nebo hliníku. Až 9 samostatných vrstev v hrncích. Většinou ovšem jsou 3 nebo 5 vrstvé. Tyto jsou více typická. Výsledkem je, že pánev vaří rovnoměrně a snadno čistí. někteří výrobci nižšími cenami z ušlechtilé oceli nabízejí modely s hliníkovým diskem na spodní straně a ty zajišťují dobrou distribuci tepla.

Výhody: Vysoce odolný,hladký,odolné proti poškrábání, snadno čistitelný

Nevýhody: Možné vysoké náklady,musí být v kombinaci s jinými kovy, pro dobré vedení tepla.

Měď (vysoké náklady, doporučeno pro zhnědnutí a omáček)

Vynikající materiál. Měď reaguje s určitými potravinami. Nádobí musí být ovšem obloženo z cínu nebo z nerezové oceli.

Výhody: Výjimečně dobře vypadající; vynikající vodič tepla; . odolný Nevýhody:Vyžaduje časté leštění; žádné praskliny nebo škrábance na ostění znamenají nádobí musí být rentoilováno.

Litina (nízká až střední náklady, doporučená i pro zhnědnutí, a to zejména na vysoké teploty, a dlouhé, nízké):

Litina potřebuje počáteční "koření" - světlo. Dokonce i povlak rostlinného oleje vyhřívaný v mírné troubě po dobu 2 hodin, pak se materiál vyhladí. Široká řada nádobí je nyní k dispozici za pouhých pár korun. Litina nesmí být odmaštěná a nesmí se prát(v myčce) se silnými čistícími prostředky. Litina je k dispozici s porcelánovým smaltem uvnitř a ven pro ochranu proti korozi a snadnou údržbu.

Výhody: Zachová a vede teplo rovnoměrně, je poměrně silná,trvanlivé. Vaření z nelinkované litiny dodává chuť železa ve stravě.

Nevýhody: Těžká,rezne, pokud není důkladně vysušená,musí se pravidelně impregnovat olejem, aby se zabránilo reznutí. Porcelánový smalt na litinu je drahý a může prasknout, nebo se rozbít.

Žáruvzdorného skla a keramiky (střední náklady, doporučeno pro pečení v mikrovlnné troubě)

Tento materiál se zahřívá pomalu a nerovnoměrně, Je určen pro nízké až střední teploty. Výhody: Snadno se čistí; mohou být použity přímo z chladničky nebo mrazničky, Zahřívání v troubě nebo mikrovlnné troubě, nebo pro servírování / ukládání.

Nevýhody: Špatné výsledky vedení tepla,může být těžký, rozbitný.

Smalt na oceli (nízká až střední náklady; doporučovány pro účely vaření)

Oceli s porcelánovým smaltem uvnitř a vně se používájí  jak pro tenké, nízkonákladové nádobí a s vysoce kvalitních dílů. Nerezové rámy zabraňují požkození. Materiál snáší nejlépe nízké až střední teploty.

Výhody: dostatečně atraktivní použíti pro vaření a servírování, snadno se čistí,odolný proti skvrnám,nereaguje s potravinami a neabsorbuje pachy a vůně.

Nevýhody: Ředidlo na nádobí může vytvořit skvrny a vaření je nerovnoměrně, může se rozbít.

Novinky z našeho blogu

Jak vybrat správný brousek
24.11.2022
Jak vybrat správný brousek
Poradíme vám s výběrem elektrických brousků Chefschoice číst celé
HENDICHEF v češtině
24.11.2022
HENDICHEF v češtině
Novinka HENDICHEF 221761 je nyní kompletně česká číst celé
Přihlašte se k odběru novinek
Nenechte si uniknout žádné akční slevy. Odebírejte náš newsletter!
Naši vybraní výrobci
Bartscher kategoriede BUYER kategorieChef's Choice kategorieTOMGAST kategorieHENDI kategorieLIBBEY kategoriezevro kategorie
Ověřený obchod
 

NajduZboží.cz

Buďme v kontaktu
(Po-Pá 8:00-16:00)
2014 © Profikuchyn.cz - Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz